July
1
2014
Rumblings from the World of Videogames
LIVE uitzenden vanaf de E3

"Het stelde op het eerste opzicht weinig voor, maar mijn hoofd explodeerde."

Het is inmiddels alweer ruim anderhalf jaar geleden dat ik een blog geschreven heb over de ontwikkelingen binnen de wereld van videogames. Aanleiding om weer in de pen te klimmen is de maand juni: er hebben deze maand weer veel interessante ontwikkelingen plaatsgevonden. In dit eerste deel van mijn tweedelige blog sta ik stil bij mijn grootste verrassing van de E3.

Dé verrassing
Ik bijt het spits af met mijn grootste verrassing van de E3. Dat was geen videogame, of een aankondiging tijdens één van de velen persconferenties. Nee, mijn grootste verbazing werd in Los Angeles afzonderlijk door twee mediapartijen voor mijn ogen gerealiseerd. Ze stonden beide op het punt mijn klomp te breken. En hard ook.

Vroeg in de ochtend
Het eerste moment was in de vroege ochtend van de zondag voor de E3. Nog onderuit hangend in mijn hotelkamer viel mijn oog op het volgende bericht:

Live vanaf de patio
De heren van Blammo waren onaangekondigd een stream aan het testen. LIVE vanaf hun patio in Los Angeles. Ik was net wakker. Maar ik was ook direct klaar wakker. Dit is ongekend. Door de jaren heen heb ik video’s gepubliceerd zien worden waarin diverse gamemedia verslag uit brachten van hun dag op de E3. Maar deze waren altijd achteraf gemonteerd en dus nooit LIVE vanaf locatie. En toch zaten ze daar. Gezellig met zijn drieën, aan een tafel, met een croissantje, LIVE vanuit Los Angeles. Mijn Hollandse klomp brak.

Misschien stelt het op het eerste opzicht weinig voor. We zien tenslotte dagelijks LIVE reportages op televisie verschijnen. Maar mijn hoofd explodeerde. Dit is nieuw. Dit is anders. Mijn oudste plan hiervoor dateert van 2007, maar de techniek was simpelweg nog niet beschikbaar om dit (goedkoop) te realiseren. Na jaren van navraag en proberen gebeurde hier waar je als gamemedia alleen maar van kon dromen; LIVE verslag uitbrengen vanuit Los Angeles tijdens ‘s werelds grootste gamebeurs. Desondanks dat dit niet rechtstreeks vanaf de beurs gebeurde en er een fysieke internetkabel aanwezig was, speelde de heren hier wel iets nieuws klaar. Daarvoor kon ik alleen maar mijn petje af nemen.

Nietsvermoedend bleek dit nog maar het begin te zijn.

The other guys
Ondertussen was de dag in Los Angeles begonnen en was ik met de twee heren van Novum (Tim Fieldhouse en Robert Hoogendoorn) onderweg richting het conventiecentrum. Het was een soort van mini reünie, omdat we met zijn drieën aan GameRush op RTL5 hebben gewerkt.

Vol enthousiasme legde ik uit wat Gamekings die ochtend klaar had gespeeld. Tot mijn verbazing werd dit enthousiasme beantwoord met de mededeling dat zij ook LIVE gingen. Dit had ik totaal niet verwacht. Hoe? Waarom? Wat? Via YouTube? Genoeg vragen vlogen er door mijn hoofd. Uiteindelijk blijkt dat het in Amsterdam gevestigde Novum geen onbekende is met LIVE verbindingen via het internet. De techniek was simpelweg nog nooit toegepast op de afdeling van ZoominGames. Dit was hun primeur, rechtstreeks vanuit LA. Mijn andere Hollandse klomp brak.

Hulp
Maar er was een probleem. Ze zaten namelijk met een zieke en vroegen vriendelijk of ik ze even uit de brand kon helpen. Nu was ik tijdens deze E3 niet van plan om met een camera in de weer te gaan, maar het idee om iets LIVE richting Nederland te zenden bracht mij zonder enige twijfel op andere gedachten.

Camera

Daar stonden we dan. Team GameRush Novum, gereed om direct na de persconferentie van Microsoft LIVE te zenden richting de studio in Amsterdam. De uitzending was succesvol en de techniek werkte als een speer. Zo goed zelfs dat het trucje (zoals gepland) herhaald werd na de persconferentie van Sony. Maar niet voordat er op mijn verzoek nog iets anders getest werd. Ik was tenslotte nieuwsgierig geworden wat de limitatie van deze nieuwe ontwikkeling is. Die kans kreeg ik op het festivalterrein van PlayStation.

Manhandling the Zoomin.tv Games LIVE stream from the office! They're ready for Sony in a few hours!…

Snel (mobiel) internet

De LIVE verbindingen van Blammo en Novum werden beide via het internet tot stand gebracht.
Internetverbindingen in Los Angeles zijn net zoals in de rest van Amerika berucht en dus zo onstabiel als ze maar wezen kunnen. Maar de recente uitrol van het 4G/LTE netwerk zorgt er voor dat niemand meer afhankelijk is van fysieke kabels die uit de grond komen.

De verbinding mocht dan hetzelfde zijn, maar daar houdt dan ook elke vergelijking op, De techniek van beide partijen verschilde enorm. Het eindresultaat was echter hetzelfde; een LIVE verbinding richting het kantoor in Amsterdam.

Linksaf of rechtsaf
In de zon, tussen allerlei foodtrucks, was dit een uitgelezen kans om iets in praktijk te testen, waar ik 10 jaar geleden (met de komst van UMTS) nog lacherig met een compagnon over zat te brainstormen. Stel je eens voor dat de kijker kan beslissen waar we met de camera naar toe gaan? En dan op een “simpele” manier. Zonder de gekkigheid van straalverbindingen en satellietwagens. Dit was mijn uitgangspunt en tot mijn verbazing werkte dit in praktijk beter dan verwacht.

Wandelend over het terrein kon iemand in Amsterdam aangeven waar we naar toe moesten. Als ik nog klompen had, dan waren ze bij deze beide gebroken.

Testen tijdens de beursdagen
Gedurende de beursdagen ging iedereen zijn eigen gang. Ik kon het alleen niet laten om op de beursvloer metingen te verrichten en te kijken wat wel en niet mogelijk is. Ik had misschien geen camera bij me, maar was wel gewapend met een mobiele telefoon met daarop Speedtest en FaceTime. En ik kan je meedelen dat de aankomende jaren interessante ontwikkelingen met zich mee gaan brengen.

Speedtest

Locatie en soort verbinding

Afhankelijk van de locatie en de wijze hoe de verbinding tot stand is gebracht, hebben LIVE verbindingen altijd vertraging. Dit kan een seconden (of twee) zijn bij straalverbindingen voor televisie, tot meerdere seconden tot een halve minuut via het internet. Hoeveel seconden dit exact is, is geheel afhankelijk van wat er met het signaal moet gebeuren.

Gaat dit rechtstreeks de lucht in? Of moet dit eerst door een encoder heen? Uiteindelijk maakt het als kijker weinig uit. Hij/zij merkt het verschil toch niet. Of je vraag nu beantwoord wordt na 5 of 40 seconden, het blijft cool om antwoord te krijgen.

Uiteraard is deze vertraging wel irritant bij een LIVE gesprek tussen iemand op locatie en iemand in de studio. Het is dan ook nagenoeg onmogelijk om een normaal gesprek te hebben met deze verbinding en techniek. Maar misschien is dit – vooralsnog – te veel gevraagd.

Bevindingen
Het is op dit moment nog niet mogelijk om een stabiele verbinding op te zetten vanaf de beursvloer. De snelheid (en stabiliteit) is erg afhankelijk waar je op de beurs staat en bij welke stand. De snelst gemeten verbinding was 5.54 Mbit download en 2.38 Mbit upload. Geen slecht resultaat, maar daarvoor moest ik wel stil staan buiten de stands. Op dit moment blijft een LIVE verslag vanaf de beursvloer gelimiteerd tot tweets en foto’s. Maar het is slechts een kwestie van tijd dat dit ook mogelijk gaat zijn met video.

Kijk en huiver
Voordat ik aan mijn slotwoord begin, wil ik nog even terug naar de heren van Gamekings. Hun dagelijkse ochtendshow liep als een trein en dit was voor hen slechts het begin van hun avontuur in de wereld van LIVE verbindingen rondom de E3. Want eenmaal weg van hun patio en vaste internetverbinding, waren zij eveneens aangewezen op het mobiele netwerk dat Los Angeles sinds kort rijk is. Het resultaat was een gestroomlijnde stream, waarin met de nodige precisie tussen de studio in Amsterdam en de heren op locatie geschakeld werd. Een unicum dat ik geen enkele Nederlandse gamepartij snel na zie doen.

Hieronder kan je de 11 uur (!) durende LIVE uitzending van Gamekings terug bekijken. De uitzending is een mix tussen studiopresentatie in Amsterdam en LIVE stand-ups vanuit Los Angeles.

Waar heb ik het over? Bekijk de stream op de volgende punten: 02:19:45, 02:32:50 (stukje achter de schermen info), 02:33:30, 04:27:10 en 04:39:55. Zoals je kan zien is schakeling tussen de locatie en studio naadloos. En dat is knap met deze techniek.

Waarom is dit een belangrijke ontwikkeling?
Nederlandse media loopt tijdens de E3 (en andere beurzen) altijd achter de feiten aan. Websites zoals Gamespot en (het Amerikaanse) IGN hebben op de beursvloer hun complete redactie en videoteam zitten. Zij publiceren nieuws en video’s sneller dan elk ander medium en dat betekent dat je als Nederlandse partij altijd te laat bent.

De regie van IGN op de beursvloer
Het videoteam van (het Amerikaanse) IGN heeft een studio en regie op de beursvloer.

Als mediapartij breng je geen nieuws. Het ‘nieuws’ is al oud voordat de Nederlandse pers haar eerste videobeelden heeft ingeladen of het eerste woord van een artikel geschreven heeft. Je loopt altijd achter de feiten aan. Wat je wel als Nederlandse media toevoegt, is een persoonlijke mening en/of reactie. En dat kan dankzij een LIVE verbinding sneller dan ooit.

De eerste stap is gezet
Drie weken later en ik ben er nog steeds stil van. Het LIVE verslaan van de E3 is veruit mijn grootste verrassing tijdens deze beurs. De heren van Blammo (Gamekings) en Novum (ZoominGames) hebben de eerste stap gezet waar niet alleen velen van kunnen leren, maar ook eentje die velen zullen volgen. Zij hebben tijdens deze E3 gepionierd en als producent kan ik hier alleen maar jaloers op zijn (Wat ik ook ben). Dat gezegd hebbende opent deze ontwikkeling zoveel nieuwe deuren en initiatieven dat ik erg benieuwd wat komen gaat. En dit geldt vanzelfsprekend voor zowel binnen als buiten de games-industrie.

- Maurice Schutte